Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb nie przypomina tego, który kupujemy w sklepach. Aby się o tym przekonać, spróbuj go wykonać samodzielnie. Nic nie smakuje tak wspaniale jak kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką, posmarowana masłem. Aby chleb był smaczny, a ciasto dobrze wyrosło, należy go dobrze zagnieść. Długie ugniatanie uwalnia gluten z mąki i pozwala drożdżom pracować. Jeśli na samym początku ciasto przykleja się do dłoni, nie spiesz się z dodawaniem mąki – im dłużej ugniatasz, tym bardziej elastyczne staje się ciasto. Jeśli już na początku dodasz za dużo mąki, chleb wyjdzie ciężki i zakalcowaty. Możesz użyć samej mąki pszennej lub wymieszać 750 g mąki pszennej i 250 g mąki żytniej. Dużą zaleta tego chleba na drożdżach jest fakt, że do jego wypieku nie potrzebujesz foremki. Możesz go jednak upiec na specjalnym kamieniu do pieczenia chleba lub kamieniu do pizzy. Domowe pieczywo lubi wysoką temperaturę podczas wyrastania w piecu, a taki kamień pozwala tę temperaturę uzyskać.
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 42
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 92
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 42
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 92
Składniki
Podczas wyrabiania ciasta najlepiej, gdy w kuchni będzie ciepło oraz nie będzie przeciągów. Zadbaj o odpowiednie warunki.
Przesiej mąkę do miski, dodaj sól. Rozpuść drożdże w około 150 ml ciepłej wody, dodaj cukier i wymieszaj. W misce z mąką zrób otwór i ustaw tam szklankę lub miseczkę z zaczynem. Zostaw na 30 minut, aż zaczyn będzie pracował. Po tym czasie wlej rozczyn do mąki, powoli zagarniaj mąkę do środka, wyrabiaj ciasto i stopniowo dodawaj resztę ciepłej wody. Wyrabiaj ciasto ręką lub użyj mocnego miksera, który poradzi sobie z wymieszaniem tak dużej ilości gęstego ciasta. Ugniataj ciasto przez około 20 minut, aż przestanie przyklejać się do rąk. Gotowe ciasto powinno być gładkie i niezbyt twarde. Wierzch ciasta w misce posyp mąką, przykryj folią spożywczą i ściereczką, odstaw miskę w ciepłe miejsce i poczekaj, aż podwoi swoją objętość (na około 1 godzinę).
Następnie rozgrzej piekarnik do 220°C, posyp mąką blat lub stolnicę, podziel ciasto na dwie części, uformuj kule, ponownie przykryj ściereczką i znów zostaw na 30 minut.
Blachę do pieczenia (duża, czarna blacha z piekarnika) posmaruj olejem i posyp mąką. Możesz też użyć kamienia do pieczenia chleba lub pizzy. Kulę ciasta przenieś na blachę lub kamień, możesz też posypać ulubionymi nasionami i wstaw do pieca na 50 minut. Jeśli masz możliwość, możesz upiec dwa bochenki jednocześnie.