Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podwójna porcja chleba na dwie foremki. Przygotowujemy go, kiedy mamy gości lub nie chcemy piec chleba zbyt często. Możemy go zawsze pokroić na kromki i przechowywać w zamrażarce. Wyjęty z zamrażarki odmraża się chwilę a smakuje jak świeży, prosto z piekarnika.
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 1705
Kopytka z kalafiora są zaskakujące w w smaku. Najlepiej smakują zrumienione n...
Odsłon: 663
Przepis na pyszny i zdrowy deser jeżynowy, który ma konsystencję delikatnej p...
Odsłon: 214
W zimie będą doskonałym dodatkiem do obiadu albo na kanapki. Polecam.
Odsłon: 757
Lekki i bardzo smaczny dodatek do dań obiadowych. Szybko się go przyrządza. P...
Odsłon: 120
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 1705
Kopytka z kalafiora są zaskakujące w w smaku. Najlepiej smakują zrumienione n...
Odsłon: 663
Przepis na pyszny i zdrowy deser jeżynowy, który ma konsystencję delikatnej p...
Odsłon: 214
W zimie będą doskonałym dodatkiem do obiadu albo na kanapki. Polecam.
Odsłon: 757
Lekki i bardzo smaczny dodatek do dań obiadowych. Szybko się go przyrządza. P...
Odsłon: 120
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią. Do przesianej mąki dodajemy otręby, czarnuszkę, olej, sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, zaczynamy wyrabiać ciasto około 10 minut.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy do wyłożonych papierem keksówek o wymiarach 30x12 cm i 25x12 cm. Zwilżamy wierzch chlebów wodą i posypujemy czarnuszką.
Tak przygotowane chlebki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 do 1,5 godziny. Chleby mają wyrosnąć do brzegów blaszek.
Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 220° C przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczone chleby od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Chleb na dwie foremki gotowy!