Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb na jogurcie z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, który charakteryzuje się miękkim i puszystym wnętrzem oraz chrupiącą skórką. Przygotowuje się go bardzo szybko i stanowi świetną bazę do kanapek, przekąsek czy przystawek.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9855
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1152
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11525
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 540
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9855
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1152
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11525
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 540
Składniki
Drożdże wymieszaj z wodą o temperaturze 37 st. Celsjusza. Odstaw zaczyn na 5 minut, aż zacznie się pienić.
W dużej misce umieść oba rodzaje mąki i sól. Przemieszaj, a następnie dodaj jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj ręcznie lub robotem kuchennym.
Stopniowo dodawaj po łyżce wody do momentu aż ciasto zacznie samo odchodzić od ścianek miski.
Na blat roboczy wylej odrobinę oleju. Przenieś na niego ciasto i wyrabiaj przez kilka minut do uzyskania gładkiej i miękkiej konsystencji.
Przenieś ciasto ponownie do miski i przykryj ją lnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 45-60 minut. Po tym czasie przenieś masę na blat roboczy podsypany mąką i wyrabiaj przez kolejną minutę.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj chleb i włóż go do foremki. Przykryj całość ściereczką na ok. 60 minut lub do podwojenia objętości. Ostrym nożem natnij wierzch bochenka. Posyp odrobiną mąki.
Na dolną półkę piekarnika wstaw blaszkę z nalaną szklanką wrzącej wody.
Wstaw chleb na jogurcie do pieca nagrzanego do 220 st. Celsjusza lub 200 st. Celsjusza z termoobiegiem. Piecz bochenek na środkowej półce przez 25-30 minut, a następnie go wyjmij i pozostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia prze krojeniem.
Podawaj z dodatkiem ulubionych wędlin, serów czy przetworów.