Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i prosty chleb na piwie z dodatkiem miodu. Piwo w trakcie pieczenia odparuje, więc nie ma się czego bać :) Przepis pochodzi z grupy kulinarnej.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 110
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 165
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2170
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 110
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 165
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2170
Składniki
Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać miód. Wymieszać. Można odstawić na kilka minut, ale nie koniecznie. Wsypać obie maki, dodać sól, wlać piwo i olej. Wymieszać mikserem z hakami. Wierzch posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Jeszcze raz delikatnie zagnieść. Można odrobinę podsypać mąką. Ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebków można posmarować mlekiem. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 40-45 minut. Czas pieczenia może się nieco różnić w zależności od rodzaju piekarnika. W przepisie z którego korzystałam , czas pieczenia był 10 minut krótszy. Mój piekarnik potrzebował więcej czasu. Po upieczeniu chleb od razu wyjąć z foremek.