Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i prosty chleb na piwie z dodatkiem miodu. Piwo w trakcie pieczenia odparuje, więc nie ma się czego bać :) Przepis pochodzi z grupy kulinarnej.
Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać miód. Wymieszać.
Można odstawić na kilka minut, ale nie koniecznie. Wsypać obie maki, dodać sól, wlać piwo i olej.
Wymieszać mikserem z hakami. Wierzch posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Jeszcze raz delikatnie zagnieść. Można odrobinę podsypać mąką.
Ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych
bułką tartą. Wierzch chlebków można posmarować mlekiem.
Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 40-45 minut.
Czas pieczenia może się nieco różnić w zależności od rodzaju piekarnika.
W przepisie z którego korzystałam , czas pieczenia był 10 minut krótszy. Mój piekarnik potrzebował
więcej czasu.
Po upieczeniu chleb od razu wyjąć z foremek.
Danie proste w przygotowaniu ale o wyśmienitym smaku, pychotka!
Odsłon: 40934
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 55
Delikatne i pyszne mięsko z polędwiczki , upieczone z warzywami , zniewala sm...
Odsłon: 29
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 274
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 128
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 258
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 129
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 55
Delikatne i pyszne mięsko z polędwiczki , upieczone z warzywami , zniewala sm...
Odsłon: 29
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 274
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 128
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 258
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 129
Składniki
Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać miód. Wymieszać. Można odstawić na kilka minut, ale nie koniecznie. Wsypać obie maki, dodać sól, wlać piwo i olej. Wymieszać mikserem z hakami. Wierzch posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Jeszcze raz delikatnie zagnieść. Można odrobinę podsypać mąką. Ciasto przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebków można posmarować mlekiem. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 40-45 minut. Czas pieczenia może się nieco różnić w zależności od rodzaju piekarnika. W przepisie z którego korzystałam , czas pieczenia był 10 minut krótszy. Mój piekarnik potrzebował więcej czasu. Po upieczeniu chleb od razu wyjąć z foremek.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Pieczywo
Chleb tygrysi
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 2235
Chleb portugalski
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jedn...
Odsłon: 1093