Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma większej frajdy jak upiec własny chleb... Ten przepis jest prosty i zawsze wychodzi przepyszne pieczywo
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9508
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3031
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6578
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9508
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3031
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6578
Składniki
W wodzie rozpuścić drożdże, zasypać łyżką mąki i poczekać z 15 – 20 minut aż zaczną pracować.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia (około 2 godziny).
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować chleb i przełożyć do blaszek (wymiary 12x24 cm) wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami żytnimi albo pszennymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st.
Po około godzinie, chleby wyjąć z blaszek i położyć na kratce, piec przez następne 20 minut (ten krok można ominąć). Gotowe chleby zostawić jeszcze w gorącym piekarniku na parę minut.