Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mąka pszenna, drożdże świeże, do tego oliwa z oliwek i oliwki zielone, razem z cukrem, solą i wodą na ciasto wyrobione. Po wyrośnięciu, oliwą muśnięciu, w piekarniku pieczemy i po przestygnięciu, jemy. Skórka chrupiąca, miąższ delikatny, oliwkami doprawiony, to mojego syna chlebek ulubiony.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 306
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 711
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 730
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 306
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 711
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 730
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Składniki
W dużej misce, drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy 150 g maki i całość energicznie mieszamy lub miksujemy za pomocą robota. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min. Oliwki kroimy na mniejsze kawałki, można je krótko zmiksować. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy oliwę z oliwek, oliwki, sól oraz stopniowo pozostałą mąkę. Na początku można ciasto mieszać dużą, drewnianą łyżką. Ciasto wyrabiamy zagniatając je z zewnątrz do środka, żeby jak najwięcej złapało powietrza. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min. Ponownie (krótko) zagniatamy, w razie potrzeby można dodać mąki, ciasto powinno być delikatne, miękkie, ale nie przyklejać się do rąk.
Formułujemy kulę, przekładamy na blachę od piekarnika (podsypaną mąką, lub wyłożoną pergaminem). Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Tuż przed pieczeniem, wierzch ciasta smarujemy oliwą, tą samą co dodawaliśmy do ciasta. Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 30 min.