Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chrupiący domowy chleb z pełnoziarnistej maki orkiszowej z płatkami owsianymi. Bardzo łatwy do zrobienia. Idealny dla początkujących.
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim miód. Odstawić do ostygnięcia, do robienia chleb potrzebne będzie mleko o temperaturze pokojowej.
Do miski wsypać mąkę, dodać płatki owsiane i drożdże.. Wszystkie suche składniki wymieszać.
Następnie do mąki dodać, stopniowo schłodzone mleko z miodem. Całość mieszać łyżką do połączenia składników.
Kiedy ciasto zacznie lepić się w grudy, dodać do niego sól i olej. Dalej wyrabiać chleb ręcznie. Najlepiej na stolnicy lub blacie. Ciasto wyrabiać około 10 minut.
Kiedy ciasto będzie juz sprężyste, uformować je w kulę, przykryć ściereczką lub odwróconą do góry dnem miską i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, ponownie zagnieść je kilkadziesiąt razy.
Na koniec uformować z niego podłużny bochenek i przelozyc do keksówki posmarowanej olejem.
Chleb z wierzchu posypać płatkami owsianymi. Keksówkę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na 30 minut.
Wyrośnięty chleb piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Funkcja góra – dół i piec przez 40 – 45 minut.
Upieczony chleb natychmiast wyjąć z formy.
Smacznego!
pyszny :) Kolejna odsłona swojskiego chlebka :)) Z podanej porcji wyszły mi 2...
Odsłon: 17149
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 131
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 124
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 93
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 113
To niezwykle prosty i smaczny deser. Orzeźwiające pomarańcze doskonale kompon...
Odsłon: 32
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 47
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 131
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 124
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 93
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 113
To niezwykle prosty i smaczny deser. Orzeźwiające pomarańcze doskonale kompon...
Odsłon: 32
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 47
Składniki
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim miód. Odstawić do ostygnięcia, do robienia chleb potrzebne będzie mleko o temperaturze pokojowej. Do miski wsypać mąkę, dodać płatki owsiane i drożdże.. Wszystkie suche składniki wymieszać.
Następnie do mąki dodać, stopniowo schłodzone mleko z miodem. Całość mieszać łyżką do połączenia składników. Kiedy ciasto zacznie lepić się w grudy, dodać do niego sól i olej. Dalej wyrabiać chleb ręcznie. Najlepiej na stolnicy lub blacie. Ciasto wyrabiać około 10 minut.
Kiedy ciasto będzie juz sprężyste, uformować je w kulę, przykryć ściereczką lub odwróconą do góry dnem miską i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, ponownie zagnieść je kilkadziesiąt razy.
Na koniec uformować z niego podłużny bochenek i przelozyc do keksówki posmarowanej olejem. Chleb z wierzchu posypać płatkami owsianymi. Keksówkę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na 30 minut. Wyrośnięty chleb piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Funkcja góra – dół i piec przez 40 – 45 minut. Upieczony chleb natychmiast wyjąć z formy. Smacznego!
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Pieczywo
Chleb tygrysi
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 2181
Chleb portugalski
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jedn...
Odsłon: 1076