Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chrupiący domowy chleb z pełnoziarnistej maki orkiszowej z płatkami owsianymi. Bardzo łatwy do zrobienia. Idealny dla początkujących.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim miód. Odstawić do ostygnięcia, do robienia chleb potrzebne będzie mleko o temperaturze pokojowej. Do miski wsypać mąkę, dodać płatki owsiane i drożdże.. Wszystkie suche składniki wymieszać.
Następnie do mąki dodać, stopniowo schłodzone mleko z miodem. Całość mieszać łyżką do połączenia składników. Kiedy ciasto zacznie lepić się w grudy, dodać do niego sól i olej. Dalej wyrabiać chleb ręcznie. Najlepiej na stolnicy lub blacie. Ciasto wyrabiać około 10 minut.
Kiedy ciasto będzie juz sprężyste, uformować je w kulę, przykryć ściereczką lub odwróconą do góry dnem miską i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, ponownie zagnieść je kilkadziesiąt razy.
Na koniec uformować z niego podłużny bochenek i przelozyc do keksówki posmarowanej olejem. Chleb z wierzchu posypać płatkami owsianymi. Keksówkę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na 30 minut. Wyrośnięty chleb piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Funkcja góra – dół i piec przez 40 – 45 minut. Upieczony chleb natychmiast wyjąć z formy. Smacznego!