Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe pieczywo to moja miłość. Tym razem smaczny i prosty chleb pełnoziarnisty.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17764
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 1923
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 5891
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 561
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17764
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 1923
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 5891
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 561
Składniki
Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać miód i wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do miski wsypać obie mąki, sól i słonecznik. Wymieszać. Wlać zaczyn drożdżowy i ciepłą wodę. Wyrobić mikserem z hakami. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Następnie przełożyć, do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebów, posmarować mlekiem lub wodą, posypać słonecznikiem i delikatnie mąką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 1 godzinę. Po upieczeniu chleby od razu wyciągnąć z foremek.