Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chleb pomidorowy z chrupiącą skórką i makiem"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 77
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2804
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 77
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2804
Składniki
Garnek żeliwny to idealne naczynie dla wszystkich, którzy lubią chleb z chrupiącą skórką i nie mają wprawy w formowaniu bochenków. Bez względu na to, czy jest w środku emaliowany czy też nie, trzeba na wszelki wypadek sprawdzić, czy nie ma elementów, które nie nadają się do wysokich temperatur.
W większości takich naczyń bez problemu można jednak piec chleb. Należy pamiętać też o tym, by przed przełożeniem bochenka dobrze nagrzać garnek w piekarniku – chleb włożony do zimnego naczynia przywrze do dna i trudno go będzie wyjąć. Przed rozgrzaniem nie trzeba niczym go smarować ani wykładać papierem.
Jeśli nie mamy żeliwnego naczynia, ciasto przekładamy do dużej keksówki o pojemności 1 kg (ok. 26 cm długości) i pozwalamy chlebowi wyrosnąć. Następnie wstawiamy go do nagrzanego piekarnika i pieczemy jak w przepisie, zmniejszając temperaturę do 210 st. C.
Liczba: jeden duży bochenek. Czas: – 15-20 minut, całkowity, z wyrastaniem i pieczeniem – 3 godziny. Stopień trudności: dla początkujących.
1. Drożdże zasypać łyżeczką cukru, dodać 2 łyżki wody i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Oba rodzaje mąki wymieszać w dużej misce. Dodać mak, resztę cukru i sól.
W garnuszku podgrzać masło. Gdy się roztopi, wlać do niego mleko i resztę wody oraz dodać przecier pomidorowy.
Całość połączyć z wymieszanymi wcześniej suchymi składnikami, dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Powinno być sprężyste i nie kleić się do rąk. Można wsypać pokrojone suszone pomidory.
Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem roślinnym, przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Garnek żeliwny z przykrywką (o pojemności ok. 4 l – jeśli jest mniejszy, nie używamy pokrywki, by chleb mógł swobodnie rosnąć) wstawić do piekarnika. Nagrzać do temperatury 250 st. C. Zajmie to ok. pół godziny.
W tym czasie wyjąć ciasto, złożyć je na pół, uformować okrągły bochenek (ciasto jest niezwykle plastyczne i nie powinno nam przysporzyć żadnych trudności), a następnie przełożyć do durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną mąką, by podrósł przez mniej więcej 20 minut.
Kiedy garnek jest gorący, przełożyć do niego chleb, naciąć wierzch, nakryć pokrywką i wstawić do pieczenia na mniej więcej 30 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i dopiekać jeszcze 5-10 minut.
Wyjąć chleb z garnka na kuchenną kratkę, posmarować wodą, przykryć ściereczką i zostawić do całkowitego wystudzenia.Źródło: Pani