Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie, który jest dostępny w sklepach, w dziale z artykułami do pieczenia ciast. Dodatek zakwasu sprawia, że nie czujemy w nim drożdży. Jest łatwy do wyrobienia, zawsze się udaje. Czarnuszka daje zaś świetny aromat i smak.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 256
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1074
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 73
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 256
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1074
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 73
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią. Do przesianej mąki dodajemy otręby, czarnuszkę, olej, sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, zaczynamy wyrabiać ciasto około 10 minut.
Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 30x12 cm. Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 do 1,5 godziny. Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki.
Po tym czasie smarujemy chleb żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go w temperaturze 220° C przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Chleb pszenno -żytni z czarnuszką gotowy!