Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie. Dodatek zakwasu sprawia, że nie czujemy w nim drożdży. Jest łatwy do wyrobienia, zawsze się udaje.
Zraziki wieprzowe w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe, które często go...
Odsłon: 4441
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21664
Zraziki wieprzowe w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe, które często go...
Odsłon: 4441
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21664
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i dosypujemy 2 łyżki otrębów pszennych. Następnie dodajemy sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby suche składniki się połączyły. Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę i olej. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być gorąca.
Wyrabiamy ciasto łyżką, następnie ręką, w misce około 5 minut.
Posypujemy blat mąką i wyrabiamy ciasto jeszcze 5 minut.
Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 30x12 cm. Następnie ręką zmoczoną w ciepłej wodzie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Wierzch posypujemy łyżką otrębów.
Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1,5 godziny. Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki.
Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220° C przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Chleb pszenny ekspresowy gotowy!