Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy przepis na szybkie upieczenie dwóch półkilowych bochenków, bardzo smacznego chleba. Polecam :)
miska, piekarnik, waga kuchenna,
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5345
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5345
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, ręcznie 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie równe części, wyrabiamy każdy kawałek ciasta podwijając ciasto pod spód minimum dwa razy i formujemy dwa równe bochenki, kładziemy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Papier można dodatkowo oprószyć mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni Celsjusza. W międzyczasie robimy pomadę, w małym rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Po godzinnym wyrastaniu bochenków, nacinamy je ukośnie 3-4 razy, obficie smarujemy pomadą, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w 240 stopniach Celsjusza (grzałki góra - dół). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 30 minut, do zarumienienia się chleba. Upieczony chleb studzimy na kratce. Udanego wypieku :)