Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb pszenny, razowy upieczony z ziarnami słonecznika i dyni, upieczony na drożdżach.
miska, foremka (duża keksówka),
Moją przygodę z domowym pieczywem rozpoczęłam od tego właśnie chleba. Jest ba...
Odsłon: 25559
Mało pracochłonny chleb o wyśmienitym smaku, chrupiącej skórce i miękkim wnęt...
Odsłon: 19765
Składniki
Obie mąki przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na chleb, dodajemy suche drożdże, pestki słonecznika i dyni, sól i mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy 300 ml przegotowanej letniej wody i miksujemy hakami do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto w misce przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość o 100%. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej i posypanej otrębami formy, równamy drewnianą mokrą patką, posypujemy pestkami i ponownie równamy, lekko uciskając patką, tak żeby ziarna lepiej przylgnęły do ciasta. Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto w formie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 250 stopni Celsjusza 10 minut, a następnie 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Pieczemy grzałki góra/dół. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Chleb najlepiej jest spożywać na drugi dzień. Smacznego !!!
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb z keksówki
Pieczywo
Chleb Ezechiela
Pieczywo
Chleb pszenny na drożdżach.
Pieczywo
Bułeczki śniadaniowe
Chleb z keksówki
Moja babcia często piekła domowy chleb i bułki. Ten przepis podpatrzyłam u ni...
Odsłon: 195
Chleb Ezechiela
Chleb esseński inaczej zwany chlebem Ezechiela to niezwykle zdrowy wypiek. Sp...
Odsłon: 5315