Chleb pszenny, razowy upieczony z ziarnami słonecznika i dyni, upieczony na drożdżach.
Chleb pszenny, razowy z ziarnami.
Składniki
- mąka pszenna chlebowa Typ-750 - 250 g
- mąka pszenna razowa Typ - 2000 - 250 g
- sól 1 łyżeczka
- woda miód 1 łyżeczka (300 ml wody)
- drożdże suche 7 mg
- cukier 1 łyżeczka
- pestki z dyni
- pestki słonecznika
- margaryna Kasia do wysmarowania formy
- otręby pszenne do wysypania formy
- forma keksowa duża
Składniki
- mąka pszenna chlebowa Typ-750 - 250 g
- mąka pszenna razowa Typ - 2000 - 250 g
- sól 1 łyżeczka
- woda miód 1 łyżeczka (300 ml wody)
- drożdże suche 7 mg
- cukier 1 łyżeczka
- pestki z dyni
- pestki słonecznika
- margaryna Kasia do wysmarowania formy
- otręby pszenne do wysypania formy
- forma keksowa duża

Potrzebne przybory kuchenne
miska, foremka (duża keksówka),
Etapy przygotowania
Obie mąki przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na chleb, dodajemy suche drożdże, pestki słonecznika i dyni, sól i mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy 300 ml przegotowanej letniej wody i miksujemy hakami do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto w misce przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość o 100%. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej i posypanej otrębami formy, równamy drewnianą mokrą patką, posypujemy pestkami i ponownie równamy, lekko uciskając patką, tak żeby ziarna lepiej przylgnęły do ciasta. Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto w formie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 250 stopni Celsjusza 10 minut, a następnie 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Pieczemy grzałki góra/dół. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Chleb najlepiej jest spożywać na drugi dzień. Smacznego !!!

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (8)
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 326
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 118

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3945
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 326
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 118

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3945



Składniki
- mąka pszenna chlebowa Typ-750 - 250 g
- mąka pszenna razowa Typ - 2000 - 250 g
- sól 1 łyżeczka
- woda miód 1 łyżeczka (300 ml wody)
- drożdże suche 7 mg
- cukier 1 łyżeczka
- pestki z dyni
- pestki słonecznika
- margaryna Kasia do wysmarowania formy
- otręby pszenne do wysypania formy
- forma keksowa duża
Obie mąki przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na chleb, dodajemy suche drożdże, pestki słonecznika i dyni, sól i mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy 300 ml przegotowanej letniej wody i miksujemy hakami do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto w misce przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość o 100%. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej i posypanej otrębami formy, równamy drewnianą mokrą patką, posypujemy pestkami i ponownie równamy, lekko uciskając patką, tak żeby ziarna lepiej przylgnęły do ciasta. Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto w formie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 250 stopni Celsjusza 10 minut, a następnie 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Pieczemy grzałki góra/dół. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Chleb najlepiej jest spożywać na drugi dzień. Smacznego !!!
Pyszotka:)
Fajne chlebki pieczesz :)
Bardzo smaczny wypiek i co najważniejsze to swój. Gratuluję i zapraszam do zapoznania z moją propozycją https://smaker.pl/moje-przepisy-dodatki/przepis-chleb-zytni-na-miodzie,1912054,bobby.html
Piękny chlebek!
Przepyszny chlebek;)