Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie. Dodatek zakwasu sprawia, że nie czujemy w nim drożdży. Jest łatwy do wyrobienia, zawsze się udaje.
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1731
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15154
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 3955
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8937
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1731
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15154
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 3955
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8937
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i dosypujemy 4 łyżki otrębów pszennych. Następnie dodajemy sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby suche składniki się połączyły.
Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być bardzo ciepła czy gorąca. Wyrabiamy ciasto ręką około 5 minut. Ciasto jest dosyć luźne.
Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 30x12 cm. Następnie ręką zmoczoną w ciepłej wodzie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Wierzch posypujemy łyżką otrębów.
Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę. Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki. Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220° C przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Chleb pszenny z otrębami, na suchym zakwasie gotowy!