Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie. Dodatek zakwasu sprawia, że nie czujemy w nim drożdży. Jest łatwy do wyrobienia, zawsze się udaje.
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1732
Smaczne danie :)
Odsłon: 829
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1601
Polecam. Sprawdziłam. To jest dobre. Syci i odżywia.
Odsłon: 1064
Polecam na kolację.
Odsłon: 236
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 356
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1732
Smaczne danie :)
Odsłon: 829
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1601
Polecam. Sprawdziłam. To jest dobre. Syci i odżywia.
Odsłon: 1064
Polecam na kolację.
Odsłon: 236
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 356
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i dosypujemy 4 łyżki otrębów pszennych. Następnie dodajemy sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby suche składniki się połączyły.
Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być bardzo ciepła czy gorąca. Wyrabiamy ciasto ręką około 5 minut. Ciasto jest dosyć luźne.
Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 30x12 cm. Następnie ręką zmoczoną w ciepłej wodzie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Wierzch posypujemy łyżką otrębów.
Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę. Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki. Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220° C przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Chleb pszenny z otrębami, na suchym zakwasie gotowy!