Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja propozycja na chrupiący chleb świąteczny. Chleb pszenny, upieczony na drożdżach, posypany pestkami z dyni.
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 439
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3037
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2090
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 8476
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 439
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3037
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2090
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 8476
Składniki
Mąkę przesiewamy przez sito. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto, ręcznie 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy z ciasta bochenek, kładziemy go na wysypanej otrębami blasze. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni Celsjusza. W międzyczasie robimy pomadę, w małym rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Po godzinnym wyrastaniu bochenka nacinamy go ukośnie 3-4 razy, obficie smarujemy pomadą, posypujemy pestkami dyni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 10 minut w 250 stopniach Celsjusza (grzałki góra - dół). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 40 minut, do zarumienienia się chleba. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego!!!