Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, domowy chleb. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Rozchodzący się podczas pieczenia zapach budzi nawet największych śpiochów.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 210
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 65
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 120
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 43
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 210
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 65
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 120
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 43
Składniki
Przygotowanie rozczynu: Do miski wlewamy 1/2 l letniej wody, dodajemy płatki owsiane, cukier, 2 łyżki mąki, wkruszamy drożdże. Dokładnie mieszamy tak by nie było grudek a drożdże rozpuściły się. Dodajemy oliwę z oliwek i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja wstawiam miskę do ciepłej kąpieli wodnej.
Przygotowanie foremek: W czasie gdy rozczyn wyrasta, przygotowujemy foremki- dwie keksówki o wymiarach 25cmx12cmx8cm (długość x szerokość x wysokość). Wykładamy je papierem do pieczenia a dno posypujemy otrębami.
Przygotowanie ciasta: Do naczynia w którym będziemy wyrabiali cisto na chleb przesiewamy mąkę. Robimy to w celu napowietrzenia. Dodajemy słonecznik, siemię lniane, pieprz, bazylię, oregano. Mieszamy suche składniki. Gdy rozczyn wyrośnie, przenosimy go do naczynia z suchymi składnikami. Dolewamy pozostałą ilość wody i dokładnie wyrabiamy. Z racji tego że ciasto będzie rzadkie ja wyrabiam je łyżką drewnianą około 5 minut. Wyrobione cisto przekładamy do foremek dzieląc na równe części a wierzch posypujemy sezamem.
Wyrastanie: Wkładamy foremki do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na poziomie około 45-50 stopni Celsjusza i pozwalamy wyrastać przez 20 minut.
Pieczenie: Gdy chleby wstępnie wyrosną, zwiększamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 55 minut. U mnie grzanie góra i dół bez termoobiegu. Po 30 minutach skrapiamy (ja rozpylaczem) wierzch bochenków dzięki czemu nadamy mu ładniejszy wygląd - nie będzie tak matowy. Po zakończeniu pieczenia uchylamy lekko drzwiczki piekarnika pozostawiając go na 5-1- minut by "odpoczął". Dopiero po tym czasie wyjmujemy chleby z foremek i delikatnie usuwamy papier. Do wystygnięcia pozostawiam je na kratce by odparowywały z każdej strony.
Rzadko udaje im sie w pełni wystygnąć, gdyż obudzone zapachem głodomory wcinają aż sie uszy trzęsą. Najlepiej smakuje z masłem i pomidorem. Smacznego