Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z cebulą jest bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle pyszny, aromatyczny. W czasie pieczenia w domu unosi się wspaniały zapach. Karmelizowana cebulka nie tylko dodaje smaku, ale także przyjemnej chrupkości. To pieczywo stanie się ulubionym dla wszystkich miłośników cebuli!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 953
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1822
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 953
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1822
Składniki
Cebule obierz i bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Na patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i usmaż ją na złoto przez ok. 20 minut. Ostudź. W dużej misce wymieszaj drożdże, cukier, połowę szklanki mąki i ciepłą wodę. Odstaw w ciepłe miejsce aż roztwór zacznie się pienić, przez ok. 20 minut. Wsyp połowę pozostałej mąki, rozmaryn i sól. Dobrze wymieszaj masę mikserem lub drewnianą łyżką.
Stopniowo dodawaj pozostałą mąkę i podsmażoną cebulę, cały czas zagniatając. Zagniataj ciasto przez ok. 10 minut na stolnicy podsypanej mąką, aż masa będzie gładka i elastyczna. Uformuj lekko spłaszczoną kulę i połóż ją na blaszce wysmarowanej masłem. Przykryj bochenek i odstaw go w ciepłe miejsce na ok. 60 minut lub do podwojenia objętości.
Piekarnik nastaw na 200 st. Celsjusza. Chleb z cebulą piecz przez 30 minut lub do zrumienienia. Bochenek wyjmij z piekarnika i posmaruj ciepłą powierzchnię stopionym masłem.