Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z cebulą jest bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle pyszny, aromatyczny. W czasie pieczenia w domu unosi się wspaniały zapach. Karmelizowana cebulka nie tylko dodaje smaku, ale także przyjemnej chrupkości. To pieczywo stanie się ulubionym dla wszystkich miłośników cebuli!
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 918
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 828
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 477
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 918
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 828
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 477
Składniki
Cebule obierz i bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Na patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i usmaż ją na złoto przez ok. 20 minut. Ostudź. W dużej misce wymieszaj drożdże, cukier, połowę szklanki mąki i ciepłą wodę. Odstaw w ciepłe miejsce aż roztwór zacznie się pienić, przez ok. 20 minut. Wsyp połowę pozostałej mąki, rozmaryn i sól. Dobrze wymieszaj masę mikserem lub drewnianą łyżką.
Stopniowo dodawaj pozostałą mąkę i podsmażoną cebulę, cały czas zagniatając. Zagniataj ciasto przez ok. 10 minut na stolnicy podsypanej mąką, aż masa będzie gładka i elastyczna. Uformuj lekko spłaszczoną kulę i połóż ją na blaszce wysmarowanej masłem. Przykryj bochenek i odstaw go w ciepłe miejsce na ok. 60 minut lub do podwojenia objętości.
Piekarnik nastaw na 200 st. Celsjusza. Chleb z cebulą piecz przez 30 minut lub do zrumienienia. Bochenek wyjmij z piekarnika i posmaruj ciepłą powierzchnię stopionym masłem.