Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb. Domowy. Naprawdę prosty do zrobienia. Trudniej przeczytać cały, długi przepis niż go upiec. Pszenno-żytni, na zakwasie z mega chrupiącą skórką. Po prostu pyszny.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 15
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 15
Składniki
Zakwas, którego używam jest żytni - dokarmiony około 12 godzin przed pieczeniem chleba. Zwykle wyciągam go wieczorem z lodówki, dosypuję mąki i dolewam wody, a rano jest gotowy do zrobienia chleba.
Do dużej miski wlej wodę, aktywny zakwas, miód i dodaj drożdże (ja też często korzystam z zamrożonych, wtedy daję nieco więcej, do 10g). Wymieszaj łyżką. Następnie wsyp mąkę: - wersja podstawowa 550g mąki pszennej chlebowej - wersja mieszana 400 g mąki pszennej chlebowej + 150 g mąki żytniej razowej - wersja "lux" 450g mąki pszennej chlebowej + 100 g mąki żytniej razowej + solidna garść ulubionych ziaren (ja zwykle dodaję pestki dyni) Dodaj sól. Ciasto wyrabiaj mikserem z mieszadłami do chleba przez około 4-5 minut. A następnie przełóż do foremki (ja korzystam z niebieskiej silikonowej popularnej szwedzkiej marki, której nazwa zaczyna się na literkę "i"). Wyrównaj ciasto wilgotną łyżką i przykryj ściereczką.
Zostaw do wyrośnięcia - zależnie od drożdży i temperatury trwa to od 1,5-2,5 godziny. Ciasto wypełni foremkę do pełna.
Czas na pieczenie. Nagrzej piekarnik do 200C (grzałki góra-dół), wstaw do niego naczynie (np. małą, ceramiczną foremkę) z gorącą wodę i włóż chleb. Po 15 minutach obniż temperaturę do 180C i piecz jeszcze 40 minut. Po tym czasie wyjmij chleb z foremki, obróć do góry nogami i piecz jeszcze 10 minut, aby odparował i miał więcej chrupiącej skórki. Po tym czasie wyłącz piekarni, uchyl drzwiczki, a chleb niech spokojnie studzi się w piekarniku.