Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb pieczony w żeliwnym naczyniu. Przepis pochodzi z 438. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29648
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9658
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2151
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4142
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 855
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29648
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9658
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2151
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4142
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 855
Składniki
Maślankę lekko podgrzać. Przelać do miski. Wkruszyć drożdże. Posłodzić i odstawić na 10-15 minut.
Po tym czasie przesiać i wsypać mąkę. Wlać olej i letnią wodę. Posolić. Wsypać sezam, czarnuszkę i siemię lniane. Wymieszać łyżką. Wyrobić, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Żeliwny garnek włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Stolnicę posypać mąką. Przełożyć ciasto i uformować bochenek. Wierzch posmarować wodą. Posypać czarnuszką i przełożyć do gorącego naczynia (garnek posmarować olejem ryżowym).
Pod przykryciem piec przez 30 minut w temp. 200 st. C. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec przez kolejne 30 minut.