Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja babcia często piekła domowy chleb i bułki. Ten przepis podpatrzyłam u niej podczas jednej z wizyt. Zaskoczył mnie prostotą. Cały proces przygotowania chleba sprowadza się do połączenia wszystkich składników w mice. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Wystarczy wymieszać produkty, odstawić do wyrośnięcia i przelać do keksówki. Po upieczeniu otrzymamy puszysty, domowy chlebek z chrupiącą skórką.
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 21
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 61
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 113
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 21
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 61
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 113
Składniki
Do miski kruszymy drożdże dodajemy cukier i letnią wodę. Składniki mieszamy (drożdże powinny się rozpuścić).
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól olej oraz rozrobione drożdże. Wszystko razem mieszamy do połączenia (powinniśmy uzyskać jednolite ciasto, bez grudek).
Miskę z ciastem na chleb przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Keksówkę o długości 30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy. Wyrównujemy powierzchnię. Chleb w keksówce przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie na około 15 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (grzałka góra-dół). Chleb w keksówce wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około 50 minut. Skórka powinna się mocno zarumienić.
Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika, studzimy. Lekko ciepły wyjmujemy z keksówki, kroimy i od razu zajadamy z ulubionymi dodatkami.