Chlebek z mąki kukurydzianej jest idealny dla osób na diecie bezglutenowej. Świetnie też sprawdzi się jako urozmaicenie w codziennej diety opartej na chlebach pszennych czy żytnich. Do przygotowania chlebka potrzebujesz dosłownie kilku składników i chwili wolnego czasu.
Chleb z mąki kukurydzianej
Składniki
- 300 g mąki kukurydzianej
- 350 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Dodatkowo
- 1 łyżka masła klarowanego
Składniki
- 300 g mąki kukurydzianej
- 350 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Dodatkowo
- 1 łyżka masła klarowanego
Etapy przygotowania
Odlej 100 ml mleka do małego garnuszka, lekko podgrzej. Do ciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Odstaw na 5 minut.
W dużej misce umieść mąkę kukurydzianą, wsyp szczyptę soli, następnie dodaj zaczyn drożdżowy, resztę mleka i jajka. Całość dokładnie wymieszaj.
Gdy składniki się połączą wyrób gładkie ciasto.
Foremkę natłuść masłem klarowanym, przełóż ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie czasu włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 40 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 97
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 4023
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Do pracy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Ryby
- Dorsz
- Owoce morza
- Przyprawy
- Płatki
- Zapiekanki
Odsłon: 565
Ostatnio komentowane przepisy
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 97
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 4023
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Do pracy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Ryby
- Dorsz
- Owoce morza
- Przyprawy
- Płatki
- Zapiekanki
Odsłon: 565
Składniki
- 300 g mąki kukurydzianej
- 350 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka masła klarowanego
Odlej 100 ml mleka do małego garnuszka, lekko podgrzej. Do ciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Odstaw na 5 minut.
W dużej misce umieść mąkę kukurydzianą, wsyp szczyptę soli, następnie dodaj zaczyn drożdżowy, resztę mleka i jajka. Całość dokładnie wymieszaj.
Gdy składniki się połączą wyrób gładkie ciasto.
Foremkę natłuść masłem klarowanym, przełóż ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie czasu włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 40 minut.
Pyszotka:)