Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z marchewką i suszonymi pomidorami to pomysł który warto wypróbować. Moi domownicy uwielbiają pieczywa z różnymi dodatkami.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5068
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13650
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5899
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7716
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5068
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13650
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5899
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7716
Składniki
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W drugiej misce mąkę wymieszać z solą, wlać ciepłą wodę, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać około 5 minut.
Następnie dodać startą na tarce o dużych otworach marchewkę i pokrojone w kostkę pomidory.
Wyrabiać następne pięć minut, przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąkę deskę, przerobić, uformować, włożyć do posmarowanej masłem i oprószonej bułą tartą foremki keksowej o wymiarach 30/12 cm. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Następnie naciąć ostrym nożem, posmarować wodą, posypać makiem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.