Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z marchewką i suszonymi pomidorami to pomysł który warto wypróbować. Moi domownicy uwielbiają pieczywa z różnymi dodatkami.
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1063
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113455
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1507
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1063
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113455
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1507
Składniki
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W drugiej misce mąkę wymieszać z solą, wlać ciepłą wodę, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać około 5 minut.
Następnie dodać startą na tarce o dużych otworach marchewkę i pokrojone w kostkę pomidory.
Wyrabiać następne pięć minut, przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąkę deskę, przerobić, uformować, włożyć do posmarowanej masłem i oprószonej bułą tartą foremki keksowej o wymiarach 30/12 cm. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Następnie naciąć ostrym nożem, posmarować wodą, posypać makiem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.