Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosty przepis na pyszny chlebek z ziarnami, przygotowany na drożdżach. Przepis prosty i łatwy a chlebek smaczny. Polecam
robot kuchenny , garnuszek, widelec, łyżeczka, ścierka, keksówka, szklanka o poj. 250 ml,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3774
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2138
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5593
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5604
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3774
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2138
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5593
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5604
Składniki
Do garnuszka wkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę oraz ciepłą wodę. Wymieszać i odstawić do wrośnięcia aż drożdże zaczną pracować i podwoją swoją objętość. Do misy przesiać mąkę , dodać miękkie masło, letnią wodę oraz przygotowany wyrośnięty rozczyn. Wyrobić za pomocą robota kuchennego lub rękoma. Ciasto nie powinno się lepić do rąk. Dodać ulubione ziarna według uznania. Ponownie wyrobić za pomocą robota już na małych obrotach. Ciasto przykryć ścierką i odłożyć do wyrośnięcia na około 50 - 60 minut. Po tym czasie wyjąć na podsypany mąką blat , lekko przerobić i przełożyć do foremki - keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, odłożyć jeszcze na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Górę posmarować rozbełtanym białkiem i posypać owsianym płatkami górskimi. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około 25 - 30 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i z foremki, studzić na kratce. Smacznego
Chleb gotowy do pieczenia.
Po upieczeniu chlebek gotowy do spożycia. Smacznego