Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sprawdzony przepis na szybkie przygotowanie chleba na mące i drożdżach bez wyrabiania ciasta
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 784
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2814
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 784
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2814
Składniki
mąkę wymieszaj z solą, drożdże rozpuść we wodzie i dodaj do mąki, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy, pozostaw w misce pod przykryciem wilgotnej ściereczki na 15 minut do wyrośnięcia. Do ciasta można też dodać pestki dyni, słonecznika lub inne do smaku.
Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i odstaw pod przykryciem wilgotnej ściereczki na ok 30 minut do wyrośnięcia. Wierz ciasta można posypać płatkami owsianymi, makiem, lub innymi ziarnami dla ozdoby
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, posmaruj wodą wierzch ciasta i wstaw formę na 30 – 35 minut, po tym czasie sprawdź patyczkiem wypieczenie ciasta.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, po kilku minutach wyjmij z foremki i obierz z papieru do pieczenia. Pozostaw do wystygnięcia przykryte suchą ściereczką.