Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sprawdzony przepis na szybkie przygotowanie chleba na mące i drożdżach bez wyrabiania ciasta
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8582
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3031
Polecam.
Odsłon: 1817
Polecam.
Odsłon: 522
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8582
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3031
Polecam.
Odsłon: 1817
Polecam.
Odsłon: 522
Składniki
mąkę wymieszaj z solą, drożdże rozpuść we wodzie i dodaj do mąki, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy, pozostaw w misce pod przykryciem wilgotnej ściereczki na 15 minut do wyrośnięcia. Do ciasta można też dodać pestki dyni, słonecznika lub inne do smaku.
Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i odstaw pod przykryciem wilgotnej ściereczki na ok 30 minut do wyrośnięcia. Wierz ciasta można posypać płatkami owsianymi, makiem, lub innymi ziarnami dla ozdoby
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, posmaruj wodą wierzch ciasta i wstaw formę na 30 – 35 minut, po tym czasie sprawdź patyczkiem wypieczenie ciasta.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, po kilku minutach wyjmij z foremki i obierz z papieru do pieczenia. Pozostaw do wystygnięcia przykryte suchą ściereczką.