Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żytni chleb na zakwasie - samo zdrowie, bez ulepszaczy, konserwantów, spulchniaczy itp. Trochę pracochłonny, ale warty zachodu...
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3967
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 144
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 569
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 375
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3967
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 144
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 569
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 375
Składniki
Zakwas: dwie - trzy łyżki mąki żytniej razowej ok. 2 łyżek wody Wymieszaj w słoiku mąkę z wodą tak, aby uzyskać konsystencję ciasta na naleśniki. Nakryj lnianą ściereczką i odstaw. "Dokarmiaj" zakwas codziennie - dosyp dwie łyżki mąki i tyle wody, aby konsystencja została zachowana. Postępuj tak minimum tydzień.
Zaczyn: Bierzemy szklankę zakwasu, dosypujemy dwie - trzy łyżki mąki i dolewamy ciepłej (ok. 30 st. C) wody. mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po minimum 12 godzinach zaczyn powinien wytworzyć pianę - wtedy jest gotowy do użycia - może to jedna trwać dłużej, nawet do 3 - 4 dni. Jeżeli zakwas jest gotowy przelewamy do do większej miski, dodajemy dwie łyżki oleju, dwie łyżeczki (płaskie) soli, mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Na ten chleb potrzeba: mąka żytnia (2000) - ok. 2,5 szklanki mąka pszenna (500 - ok. 1,5 szklanki otręby żytnie - 2 - 3 czubate łyżki mąka amarantusa - ok. 0,5 szklanki ziarna słonecznika - 3 - 4 łyżki Ciasto wyrabiamy ręcznie i odkładamy do natłuszczonej miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce. kiedy ciasto podwoi swoją objętość - jest gotowe do użytku. Przydatny test - wciśnij palcem ciasto tak, aby zrobić zagłębienie. Jeżeli pozostanie - ciasto jest gotowe. Spłaszcz je dłonią, aby usunąć powietrze i wyrób jeszcze raz.
Wyłóż na natłuszczoną blaszkę i piecz w temp. 170 st. C ok. 35 - 40 minut.
Pozostałą część zakwasu schowaj do lodówki. Będzie na następny raz. "Dokarmiaj" go raz na tydzień.