Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na prosty w wykonaniu i zdrowy chlebek na naturalnym zakwasie. Przepis dostałam od Cioci, która już od jakiegoś czasu piecze go dla całej Rodziny. Wypróbowałam i jestem zachwycona smakiem, zapachem i chrupiąca skórką :)
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6992
Polecam.
Odsłon: 139
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5330
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2513
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6992
Polecam.
Odsłon: 139
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5330
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2513
Składniki
Przygotowanie zakwasu: Do słoika dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml ciepłej, przegotowanej wody, mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Czynność powtarzamy przez kolejne 6 dni codziennie dodając 50 g mąki oraz 50 ml ciepłej wody. Zakwas najlepiej jest delikatnie przemieszać 2-3 razy dziennie. Po tygodniu zakwas jest gotowy.
Przygotowanie ciasta na chleb: Do miski dodajemy 500 g mąki żytniej, 0,5 l ciepłej wody oraz wyrośnięty po tygodniu zakwas. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Następnie dodajemy 150 ml ciepłej wody oraz około 2 łyżeczki soli i mieszamy. Na sam koniec dodajemy 500 g mąki, siemię lniane, ziarna słonecznika oraz kminek i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy je gorącą wodą, przykrywamy lnianą ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 4 - 5 godzin*. *czas wyrastania może być krótszy - musimy obserwować ciasto
Wyrośnięte ciasto ponownie smarujemy wodą i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 -50 minut w temperaturze 220 stopni C do momentu zarumienienia się skórki. Chlebek po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Kroić możemy dopiero po ostygnięciu Życzę smacznego! :)