Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na prosty w wykonaniu i zdrowy chlebek na naturalnym zakwasie. Przepis dostałam od Cioci, która już od jakiegoś czasu piecze go dla całej Rodziny. Wypróbowałam i jestem zachwycona smakiem, zapachem i chrupiąca skórką :)
Przygotowanie zakwasu:
Do słoika dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml ciepłej, przegotowanej wody, mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Czynność powtarzamy przez kolejne 6 dni codziennie dodając 50 g mąki oraz 50 ml ciepłej wody. Zakwas najlepiej jest delikatnie przemieszać 2-3 razy dziennie. Po tygodniu zakwas jest gotowy.
Przygotowanie ciasta na chleb:
Do miski dodajemy 500 g mąki żytniej, 0,5 l ciepłej wody oraz wyrośnięty po tygodniu zakwas. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Następnie dodajemy 150 ml ciepłej wody oraz około 2 łyżeczki soli i mieszamy. Na sam koniec dodajemy 500 g mąki, siemię lniane, ziarna słonecznika oraz kminek i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy je gorącą wodą, przykrywamy lnianą ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 4 - 5 godzin*.
*czas wyrastania może być krótszy - musimy obserwować ciasto
Wyrośnięte ciasto ponownie smarujemy wodą i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 -50 minut w temperaturze 220 stopni C do momentu zarumienienia się skórki.
Chlebek po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Kroić możemy dopiero po ostygnięciu
Życzę smacznego! :)
Niezbędny dodatek do wielkanocnego żurku. Przepis pochodzi z 415. odcinka pro...
Odsłon: 1494
Chleb pszenny jest lżejszy ale ciągle kwaskowy od zakwasu żytniego.
Odsłon: 3138
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51023
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 28
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 155
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 370
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51023
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 28
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 155
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 370
Składniki
Przygotowanie zakwasu: Do słoika dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml ciepłej, przegotowanej wody, mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Czynność powtarzamy przez kolejne 6 dni codziennie dodając 50 g mąki oraz 50 ml ciepłej wody. Zakwas najlepiej jest delikatnie przemieszać 2-3 razy dziennie. Po tygodniu zakwas jest gotowy.
Przygotowanie ciasta na chleb: Do miski dodajemy 500 g mąki żytniej, 0,5 l ciepłej wody oraz wyrośnięty po tygodniu zakwas. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Następnie dodajemy 150 ml ciepłej wody oraz około 2 łyżeczki soli i mieszamy. Na sam koniec dodajemy 500 g mąki, siemię lniane, ziarna słonecznika oraz kminek i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy je gorącą wodą, przykrywamy lnianą ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 4 - 5 godzin*. *czas wyrastania może być krótszy - musimy obserwować ciasto
Wyrośnięte ciasto ponownie smarujemy wodą i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 -50 minut w temperaturze 220 stopni C do momentu zarumienienia się skórki. Chlebek po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Kroić możemy dopiero po ostygnięciu Życzę smacznego! :)
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Kolorowa focaccia
Pieczywo
pszenny chleb nocny
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Bułki z pesto z pietruszki i bazylii
Kolorowa focaccia
Kto powiedział, że gotowanie musi być nudne? Przyrządź prostą i kolorową foca...
Odsłon: 119
pszenny chleb nocny
Przepyszny chleb o sprężystym miąższu i grubej, chrupiącej skórce. Mimo, że c...
Odsłon: 8959