Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo łatwy, jesli tylko zakwas jest czynny musi wyjść
Składniki
Zakwas to coś bezcennego, najlepiej dostać od kogoś kilka łyżek starego stabilnego zakwasu, który będziemy dalej hodować. Ew. można samemu przygotować zakwas. Do 3- 4 łyżek maki żytniej razowej dodać kilka łyżek wody, zostawić częściwo przykryty w temp. pokojowej, karmić mąką żytnią razową + dolewać trochę wody co 12 h do uzyskania potrzebnej ilości. Jeśli mamy zakwas z poprzedniego pieczenia, 3 dni przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki, po uzyskaniu temp. pokojowej karmimy_ 3-4 łyżki mąki żytniej razowej + woda ( ma byż bardzo gęsty), i tak co 12 h ( jeśli jest chłodno w domu to można karmić co 24h) do uzyskania odpiedniej ilości. Część musi zostać na następny raz ( kilka łyżek), chowany do lodówki, tam trzymamy częściwo przykryte). Zakwas może stać w lodówce do max 2 tygodni.
-wieczorem : produkty suche wymieszać, dodać wodę i zakwas, wymieszać łyżką, ciasto jest półpłynne. - dwie blaszki prostkątne ( duża i mała, lub dwie średnie) wysmarować dobrze masłem, posypać otrębami, wlać ciasto, można ew. posypać makiem - przykryć ściereczką,odstawić na noc ( 12h)
-Wstawić do zimnego! piekarnika, piec 65-70 min, piekarnik góra+ dół -po pieczeniu wyjąć chleb z blachy i zostawić na kilka minut w otwartym piekarniku, by odparował
-można dodać inne składniki, tylko objętośc musi się zgadzać np. żurawinę , pestki dyni Życzę smacznego!