Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo łatwy, jesli tylko zakwas jest czynny musi wyjść
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3960
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 139
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 550
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 348
Gulasz z karkówki to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu ob...
Odsłon: 165
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3960
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 139
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 550
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 348
Gulasz z karkówki to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu ob...
Odsłon: 165
Składniki
Zakwas to coś bezcennego, najlepiej dostać od kogoś kilka łyżek starego stabilnego zakwasu, który będziemy dalej hodować. Ew. można samemu przygotować zakwas. Do 3- 4 łyżek maki żytniej razowej dodać kilka łyżek wody, zostawić częściwo przykryty w temp. pokojowej, karmić mąką żytnią razową + dolewać trochę wody co 12 h do uzyskania potrzebnej ilości. Jeśli mamy zakwas z poprzedniego pieczenia, 3 dni przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki, po uzyskaniu temp. pokojowej karmimy_ 3-4 łyżki mąki żytniej razowej + woda ( ma byż bardzo gęsty), i tak co 12 h ( jeśli jest chłodno w domu to można karmić co 24h) do uzyskania odpiedniej ilości. Część musi zostać na następny raz ( kilka łyżek), chowany do lodówki, tam trzymamy częściwo przykryte). Zakwas może stać w lodówce do max 2 tygodni.
-wieczorem : produkty suche wymieszać, dodać wodę i zakwas, wymieszać łyżką, ciasto jest półpłynne. - dwie blaszki prostkątne ( duża i mała, lub dwie średnie) wysmarować dobrze masłem, posypać otrębami, wlać ciasto, można ew. posypać makiem - przykryć ściereczką,odstawić na noc ( 12h)
-Wstawić do zimnego! piekarnika, piec 65-70 min, piekarnik góra+ dół -po pieczeniu wyjąć chleb z blachy i zostawić na kilka minut w otwartym piekarniku, by odparował
-można dodać inne składniki, tylko objętośc musi się zgadzać np. żurawinę , pestki dyni Życzę smacznego!