Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam pyszny chlebek czosnkowy, który szybko znika z talerza. Chlebek ten jest idealnym dodatkiem do wielu potraw, zarówno do sałatek, jak i do dań z grilla. Można go podać jako przystawkę na imprezie, rodzinnych spotkaniach czy letnich piknikach. Chlebek czosnkowy ma chrupiącą skórkę i miękki, aromatyczny środek, który zachwyci każdego miłośnika czosnku. Dodając do niego odrobinę świeżo posiekanej pietruszki i parmezanu, możemy uzyskać jeszcze bardziej wyrafinowany smak. Zapewniam, że kiedy spróbujecie, będziecie chcieli przyrządzać go częściej!
Risotto to danie, które bardzo często gości w mojej kuchni. To pyszna włoska...
Odsłon: 1563
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 2392
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 139
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 2764
Przepis dnia
Idealne danie w czasie jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 1974
Risotto to danie, które bardzo często gości w mojej kuchni. To pyszna włoska...
Odsłon: 1563
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 2392
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 139
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 2764
Przepis dnia
Idealne danie w czasie jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 1974
Składniki
W letnim mleku rozpuszczamy cukier, sól oraz drożdże. Jak wszystko będzie dobrze wymieszane dodajemy jajko oraz mąkę. Gdy ciasto będzie już wyrobione dodajemy miękkie masło, aby lepiej wchłonęło się w ciasto. Gdy masło będzie już dobrze wchłonięte odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na ok pól godziny. Po wyrośnięciu ciasta przekładamy na blaszkę i rozpłaszczamy na grubość pół centymetra. Rozpłaszczony placek nacinamy tępą stroną noża i smarujemy wcześniej przygotowanym masłem i posypujemy tartym serem. Odstawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. Gotowy chlebek czosnkowy pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 stopni przez 15-20 minut. Przygotowanie masła Do miękkiego masła dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojony drobno szczypiorek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie razem mieszamy i smarujemy wcześniej przygotowany chlebek.