Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy chleb jasny na drożdżach z ziarenkami prażonego słonecznika. Przygotowanie trwa 20 minut. Chleb dla każdego- nie jest skomplikowany i co najważniejsze bardzo smaczny.
Polecam.
Odsłon: 255
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 93
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5883
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 315
Polecam.
Odsłon: 255
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 93
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5883
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 315
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Keksówka 30x11 cm. Robimy rozczyn. Do dużej miski wlewamy 10 ml ciepłej wody ( temp. do 30 °C), wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i dwie łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby rozczyn wyrósł.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki. Łączymy je najpierw łyżką, potem wyrabiamy ciasto rękoma do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i "przebijamy", czyli chwilę wyrabiamy. Podsypujemy ciasto odrobiną mąki, aby się nie kleiło. Formujemy wałek wielkości foremki i przekładamy go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką, odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 20- 30 minut. Ciasto ma wyrosnąć do brzegów foremki. Wyrośnięty chleb nacinamy na środku, smarujemy żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Będzie po upieczeniu miał chrupiącą i lśniącą skórkę. Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 50 minut. Chleb pszenny ze słonecznikiem gotowy!
Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko do rozczynu nie może być zbyt ciepłe (odpowiednia temp. do 30 °C). Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C. Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną. Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić w piekarniku nagrzanym do 30 °C. Wszystko wydaje się skomplikowane, ale po 2-3 razach, jeśli będziemy trzymać się kilku prostych reguł, chleby będą nam wychodziły jak malowane.