Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam was na przepis na pyszny chlebek czosnkowy z serem. Chlebek upiekłam z użyciem maki gruboziarnistej. Wyszedł chrupiący aromatyczny i bardzo smaczny. Smacznego!
Zrobić rozczyn: Do miski wlać letnie mleko i dodać do niego drożdże, cukier i łyżkę mąki. Całość wymieszać i odstawić w cieple miejsce na 15 minut.
Kiedy drożdże zaczną pracować, do miski dodać szklankę mąki, sól i olej. Składniki dobrze wymieszać i ciągle mieszając dodawać resztę mąki.
W ciasto wrobić całą mąkę. Ciasto ma pozostać lekko klejące. Kiedy ciasto zbierze mąkę, ułożyć je na dnie miski, przykryć i odstawić w cieple miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie zrobić masło: Miękkie masło wymieszać razem z solą, startym czosnkiem i ziołami.
Kiedy ciasto na chleb wyrośnie, wyłożyć je na blat podsypany odrobiną mąki i parę razy zagnieść. Następnie ciasto podzielić na 4 równe porcje.
Każdy z kawałków ciasta rozwałkować na podłużny placek. Patrz film. Każdy placek posmarować warstwą masła, posypać startym serem i zwinąć w rulonik dobrze dociskając brzegi.
Tak przygotowane bochenki wyłożyć na blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Kiedy bochenki juz podrosną, zrobić na nich 3 nacięcia, posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 210 st. C przez około 20 minut.
Smacznego!
Ten chlebek sprawdzi się zarówno na kolacji, jak i jako dodatek do przysmaków...
Odsłon: 792
Sos kurkowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny. Jego gęstość uzy...
Odsłon: 53
Bardzo lubię takie oto keksy. Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny...
Odsłon: 66
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 4604
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 210
Autorski przepis na smaczne i kruche roladki na niedzielny obiad.
Odsłon: 97
Sos kurkowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo smaczny. Jego gęstość uzy...
Odsłon: 53
Bardzo lubię takie oto keksy. Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny...
Odsłon: 66
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 4604
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 210
Autorski przepis na smaczne i kruche roladki na niedzielny obiad.
Odsłon: 97
Składniki
Zrobić rozczyn: Do miski wlać letnie mleko i dodać do niego drożdże, cukier i łyżkę mąki. Całość wymieszać i odstawić w cieple miejsce na 15 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować, do miski dodać szklankę mąki, sól i olej. Składniki dobrze wymieszać i ciągle mieszając dodawać resztę mąki. W ciasto wrobić całą mąkę. Ciasto ma pozostać lekko klejące. Kiedy ciasto zbierze mąkę, ułożyć je na dnie miski, przykryć i odstawić w cieple miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie zrobić masło: Miękkie masło wymieszać razem z solą, startym czosnkiem i ziołami.
Kiedy ciasto na chleb wyrośnie, wyłożyć je na blat podsypany odrobiną mąki i parę razy zagnieść. Następnie ciasto podzielić na 4 równe porcje. Każdy z kawałków ciasta rozwałkować na podłużny placek. Patrz film. Każdy placek posmarować warstwą masła, posypać startym serem i zwinąć w rulonik dobrze dociskając brzegi. Tak przygotowane bochenki wyłożyć na blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Kiedy bochenki juz podrosną, zrobić na nich 3 nacięcia, posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 210 st. C przez około 20 minut. Smacznego!
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
pszenny chleb nocny
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Bułki z pesto z pietruszki i bazylii
Pieczywo
Chleb Dukana
pszenny chleb nocny
Przepyszny chleb o sprężystym miąższu i grubej, chrupiącej skórce. Mimo, że c...
Odsłon: 92
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne i delikatne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :)
Odsłon: 1823