Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam was na przepis na pyszny chlebek czosnkowy z serem. Chlebek upiekłam z użyciem maki gruboziarnistej. Wyszedł chrupiący aromatyczny i bardzo smaczny. Smacznego!
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Składniki
Zrobić rozczyn: Do miski wlać letnie mleko i dodać do niego drożdże, cukier i łyżkę mąki. Całość wymieszać i odstawić w cieple miejsce na 15 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować, do miski dodać szklankę mąki, sól i olej. Składniki dobrze wymieszać i ciągle mieszając dodawać resztę mąki. W ciasto wrobić całą mąkę. Ciasto ma pozostać lekko klejące. Kiedy ciasto zbierze mąkę, ułożyć je na dnie miski, przykryć i odstawić w cieple miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie zrobić masło: Miękkie masło wymieszać razem z solą, startym czosnkiem i ziołami.
Kiedy ciasto na chleb wyrośnie, wyłożyć je na blat podsypany odrobiną mąki i parę razy zagnieść. Następnie ciasto podzielić na 4 równe porcje. Każdy z kawałków ciasta rozwałkować na podłużny placek. Patrz film. Każdy placek posmarować warstwą masła, posypać startym serem i zwinąć w rulonik dobrze dociskając brzegi. Tak przygotowane bochenki wyłożyć na blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Kiedy bochenki juz podrosną, zrobić na nich 3 nacięcia, posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 210 st. C przez około 20 minut. Smacznego!