Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa dieta często wymaga wyrzeczeń. Doskonale wiedzą o tym ci, którzy starają się pozbyć zbędnych kilogramów. Wielu przysmaków muszą odmawiać sobie także osoby z nietolerancją glutenu. W obu przypadkach w jadłospisie trzeba mocno ograniczać pieczywo. Jego jedzenie jest jednak tak silnym przyzwyczajeniem, że osoby na diecie chętnie sięgają po zdrowsze zamienniki chleba czy bułek. Ostatnimi czasy hitowe pieczywo bez glutenu to chlebek „chmurka” (bo jest lekki i puszysty). Stanowi doskonałą bazę do kanapek (i nie tylko – nadaje się też np. na spód do pizzy), a nie zawiera mąki (a zatem i glutenu) i dostarcza bardzo niewielu kalorii. Co więcej, można przygotować go samodzielnie w dosłownie kilka minut.
Przygotuj dużą blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia i natłuść olejem.
Oddziel białka od żółtek. Białka z dodatkiem soli ubij na sztywną pianę.
W osobnym naczyniu wymieszaj żółtka z serkiem, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Jeśli nie zależy Ci na niskiej wartości energetycznej posiłku, możesz zastąpić twarożek serkiem mascarpone – chlebek chmurka będzie jeszcze smaczniejszy!
Do masy serowej stopniowo dodawaj pianę z białek, delikatnie mieszając składniki łyżką.
Nałóż łyżką kleksy ciasta na blachę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz przez około 20 minut – aż chlebki staną się złociste. Po upieczeniu pozostaw je w uchylonym piekarniku na kilka minut, a następnie przełóż na kratkę, by wystygły.
Mocno bananowe ciacho z chrupiącymi kawałkami orzechów i czekoladą.
Odsłon: 2989
W moim Brownie są tylko produkty pochodzenia roślinnego. Jest idealne dla lud...
Odsłon: 7521
Kruche ciasto z pyszną, lekko wilgotną, masa kokosową. Nie zawiera laktozy.
Odsłon: 12619
Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...
Odsłon: 35
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 61
Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Sta...
Odsłon: 398
Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna...
Odsłon: 100
Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...
Odsłon: 35
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 61
Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Sta...
Odsłon: 398
Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna...
Odsłon: 100
Składniki
Przygotuj dużą blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia i natłuść olejem.
Oddziel białka od żółtek. Białka z dodatkiem soli ubij na sztywną pianę.
W osobnym naczyniu wymieszaj żółtka z serkiem, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Jeśli nie zależy Ci na niskiej wartości energetycznej posiłku, możesz zastąpić twarożek serkiem mascarpone – chlebek chmurka będzie jeszcze smaczniejszy!
Do masy serowej stopniowo dodawaj pianę z białek, delikatnie mieszając składniki łyżką.
Nałóż łyżką kleksy ciasta na blachę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz przez około 20 minut – aż chlebki staną się złociste. Po upieczeniu pozostaw je w uchylonym piekarniku na kilka minut, a następnie przełóż na kratkę, by wystygły.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb z mąki migdałowej
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla - domowe placki
Chleb z mąki migdałowej
Idealny na diecie keto =)
Odsłon: 60
Bułki pszenne, zwykłe
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 3037