Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiące bułeczki z owocami"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 2453
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 104
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 42
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 2453
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 104
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 42
Składniki
Płat ciasta rozwiń, wykrój z niego 6 kwadratów. Z reszty powycinaj paski. Zrób z nich dekoracyjny wzór wokół kwadratów tak, by w środku powstało wolne miejsce.
Przygotowane ciastka ułóż na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Wolne środki przykryj kawałkami pergaminu lub folii aluminiowej, obciąż fasolą lub orzechami włoskimi w łupinach (dzięki temu środki nie wyrosną).
Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Upieczone ciastka wystudź. Delikatnie usuń orzechy i pergamin.
Kremówkę ubij na sztywno. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem do smaku, delikatnie połącz z ubitą kremówką. Odstaw do stężenia. Przygotuj owoce. Oczyść je lub osącz z zalewy, pokrój w plasterki. Stężałą masę kremową przełóż do szprycy. Napełnij ciastka, udekoruj plastrami owoców.
czas ok. 40 min; porcja – 370 kcal, cena 2,40 złŹródło: Świat kobiety