Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cynamonowe bułeczki z lukrem"
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 130
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 194
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 311
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 130
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 194
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 311
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,20 zł.
Roztapiamy 60 g masła i dodajemy do podgrzanego mleka. Mąkę mieszamy z drożdżami, 60 g cukru, skórką z cytryny, łączymy z mlekiem z masłem. Wybijamy jajka i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o bokach 30 na 45 cm. Smarujemy pozostałym roztopionym masłem, posypujemy resztą cukru i cynamonem. Wykładamy jagody wymieszane z dżemem, pozostawiając 2 cm marginesu, i zwijamy. Roladę kroimy na 15 plastrów, które układamy obok siebie w tortownicy. Odstawiamy na godzinę.
Pieczemy ok. 25 minut w 180oC. Po ostudzeniu polewamy lukrem.
Wartość odżywcza porcji 230 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 35 g.Źródło: Rewia