Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż domowe, świeżutkie i chrupiące bułki podane np na śniadanie.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84910
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2214
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9785
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3542
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6891
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84910
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2214
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9785
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3542
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6891
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. W letnim mleku lub wodzie rozmieszać świeże drożdże i cukier. Dodać do mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Na końcu dodać olej i wyrabiać tak długo, aż olej da się wtłoczyć w ciasto. Miskę przykryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny aż urośnie. Przełożyć na blat podsypany niewielką ilością mąką i "odgazować" czyli krótko zarobić. Ciasto podzielić na 8 równych części i uformować bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu, każdą bułkę głęboko naciąć.Odczekać 15 minut by ponownie urosły. Delikatnie oprószyć mąką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 12-15 minut do zrumienienia.