Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe i wiesz z czego jest zrobione :)
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 177
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1177
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1222
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13331
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 177
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1177
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1222
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13331
Składniki
Wsypujemy obie mąki do miski, drożdże i dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę/mleko, sól i cukier. Miksujemy mieszadłami do zagniatania (świderki). Składniki powinny się dobrze połączyć, a ciasto lekko się kleić. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Przekładamy do prostokątnej blachy o wymiarach 11x35x7 cm i odstawiamy na 45 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C. Pięć minut przed pieczeniem wkładamy żaroodporne naczynie z wodą. Wkładamy chleb. Pieczemy 15 minut, a po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni C. Wodę w naczyniu cały czas uzupełniamy. Jeśli chcemy mieć chrupiącą skórkę, to 10 minut przed zakończeniem pieczenia w piekarniku włączamy tylko górną grzałkę.