Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe i wiesz z czego jest zrobione :)
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
Wsypujemy obie mąki do miski, drożdże i dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę/mleko, sól i cukier. Miksujemy mieszadłami do zagniatania (świderki). Składniki powinny się dobrze połączyć, a ciasto lekko się kleić. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Przekładamy do prostokątnej blachy o wymiarach 11x35x7 cm i odstawiamy na 45 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C. Pięć minut przed pieczeniem wkładamy żaroodporne naczynie z wodą. Wkładamy chleb. Pieczemy 15 minut, a po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni C. Wodę w naczyniu cały czas uzupełniamy. Jeśli chcemy mieć chrupiącą skórkę, to 10 minut przed zakończeniem pieczenia w piekarniku włączamy tylko górną grzałkę.