Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z makiem idealne do szlanki mleka.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10473
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336803
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4435
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424049
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10473
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336803
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4435
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424049
Składniki
Mąki mieszamy z cukrem i drożdżami. Następnie dodajemy żółtka, mleko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Mak; Do garnka wlewamy zimną wodę, wsypujemy mak i gotujemy 20 minut. Odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy i mieszamy z makiem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na prostokąty, wykładamy masę makową i zwijamy rulony. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (3-4 cm). Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę piekarnikową, Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego ;)