Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki z jagodami. Zostało mi jeszcze trochę mrożonych jagód, więc musiałam coś z nich zrobić by zwolnić miejsce na nowe.
Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).
Do ciasta dodajemy roztopione masło, żółtka, 2 łyżki cukru mieszamy dosypujemy 2,5 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
Ciasto kroimy na 18 lub więcej części, na każdą nakładamy łyżeczkę jagód (ja miałam mrożone ) posypanych odrobiną mąki i cukru, formujemy bułeczki i układamy w dużej tortownicy wyłożonej papierem.
Na kruszonkę rozpuszczamy masło dodajemy cukier i mąkę mieszamy. Bułeczki posypujemy kruszonką, wstawiamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 170 stopniach.
SMACZNEGO
Trochę inne placki z dodatkiem mleka w proszku. Placki bardzo pyszne.
Odsłon: 8669
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 5456
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 444
Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...
Odsłon: 142
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie...
Odsłon: 189
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 23
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 5456
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 444
Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...
Odsłon: 142
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie...
Odsłon: 189
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 23
Składniki
Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut). Do ciasta dodajemy roztopione masło, żółtka, 2 łyżki cukru mieszamy dosypujemy 2,5 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut. Ciasto kroimy na 18 lub więcej części, na każdą nakładamy łyżeczkę jagód (ja miałam mrożone ) posypanych odrobiną mąki i cukru, formujemy bułeczki i układamy w dużej tortownicy wyłożonej papierem. Na kruszonkę rozpuszczamy masło dodajemy cukier i mąkę mieszamy. Bułeczki posypujemy kruszonką, wstawiamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 170 stopniach. SMACZNEGO
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb z mąki migdałowej
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla - domowe placki
Chleb z mąki migdałowej
Idealny na diecie keto =)
Odsłon: 68
Bułki pszenne, zwykłe
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 3150