Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki z jagodami. Zostało mi jeszcze trochę mrożonych jagód, więc musiałam coś z nich zrobić by zwolnić miejsce na nowe.
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13282
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 480
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9821
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13282
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 480
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9821
Składniki
Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut). Do ciasta dodajemy roztopione masło, żółtka, 2 łyżki cukru mieszamy dosypujemy 2,5 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut. Ciasto kroimy na 18 lub więcej części, na każdą nakładamy łyżeczkę jagód (ja miałam mrożone ) posypanych odrobiną mąki i cukru, formujemy bułeczki i układamy w dużej tortownicy wyłożonej papierem. Na kruszonkę rozpuszczamy masło dodajemy cukier i mąkę mieszamy. Bułeczki posypujemy kruszonką, wstawiamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 170 stopniach. SMACZNEGO