Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta, Święta, a jak Święta to mnóstwo pomysłów na potrawy. Jednym z nich są drożdżowe bułeczki z kozią brodą i serem korycińskim. Od jakiegoś czasu kozia broda nie jest już pod ochroną, więc można ją zbierać bez obaw. Ja w tym roku trochę jej zebrałam, więc wrzuciłam ją do farszu na bułeczki. Jak to przy wypiekach drożdżowych bywa, bułeczki najlepsze są na ciepło i będą świetnie smakowały z domowym czerwonym barszczykiem. Takie bułeczki możecie zrobić wcześniej, potem zamrozić i podgrzać w piekarniku przed podaniem. Bo przecież pracę na ten okres trzeba rozkładać, aby potem nie stać od rana do nocy w kuchni.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Składniki
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić drobno pokrojoną kozią brodę i cebulę i smażyć, aż cebulka będzie miękka. Wrzucić szpinak i przyprawy do smaku i jeszcze chwilę smażyć. Na koniec dodać posiekaną natkę i koperek. W razie konieczności jeszcze farsz doprawić. Wystudzić go i dodać pokrojony lub starty na tarce ser koryciński, wszystko wymieszać.
Do miski wrzucić drożdże i rozetrzeć je z cukrem, aż będą płynne. Wlać wodę, olej, wsypać mąkę i sól i połączyć składniki. Następnie wyrobić ciasto. Zostawić je do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, ponownie wyrobić i podzielić na 16 części. Każda z nich wałkować na placki lub rozciągać dłońmi. Na środek każdego placuszka kłaść porcje farszu. Zlepiać bułeczki i układać łączeniem do dołu na blachach (u mnie 2) wyłożonych papierem do pieczenia. Bułeczki zostawić do podrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Bułeczki piec 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. Podawać najlepiej na ciepło na przykład z czerwonym barszczykiem.