Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulchne, delikatne. Smakują jak u babci.
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Składniki
Ucieramy żółtka z cukrem.
W międzyczasie do drożdży dodajemy łyżkę cukru i ucieramy je. Gdy zrobią się płynne dodajemy ciepłe mleko i czekamy około 10 minut aż zaczną rosnąć. Należy pamiętać, że aby ciasto drożdżowe się udało drożdże muszą 'rosnąć' 3 razy.
Do utartych żółtek dodajemy zaczyn z drożdży i płynne, ostudzone masło. Na końcu dodajemy mąkę i wyrabiamy ręką przez około 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i nie kleiło się do ręki.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (po raz drugi) na około 1-2 godzin.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy nożem tak jak na pizze (czyli 8 trójkątów). Na najszerszy brzeg kładziemy nadzienie z serka twarogowego wymieszanego z serkiem waniliowym (około łyżki). Nie za dużo bo rogale się nie skleją. Zawijamy rogale sklejając je na brzegach białkiem. Wierzch smarujemy białkiem (można posypać kruszonymi migdałami).
Tak samo przygotowujemy druga część ciasta. Rogale wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem zachowując odstępy aby w czasie rośnięcia rogalików nie skleiły się one ze sobą. Przed pieczeniem powinny po raz trzeci urosnąć przez około 15 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st C (funkcja góra dół) przez max. 20 minut (aż się zrumienią). Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem.