Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i pyszne! Ślimaczki ze szpinakiem i serem to idealna przekąska na każdą okazję – chrupiące a zarazem mięciutkie, aromatyczne i pełne smaku. Sprawdź przepis, który podbije serca Twoich gości i domowników!
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3470
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2827
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 159
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 120
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3470
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2827
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 159
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 120
Składniki
Szpinak umyłam i umieściłam na patelni i krótko podsmażyłam bez oleju. Kiedy liście puściły sok odcedziłam. Ostudzony wycisnąłam rękami z nadmiaru wody i poszatkowałam drobno na desce. Przełożyłam do miski, dodatłam pokruszony ser feta i wymieszałam z przeciśnietym czosnkiem i niewielką ilością soli ( ser już jest słony) oraz peiprzem. Odstawiłam na bok.
Drożdże rozpuszczam w niewielkiej ilości wody ze szczyptą cukru i mąką. Do miski wsypałam mąkę, dodałam cukier, szczyptę sol, wlałam drożdże, napój migdałowy i zaczęłam zagniatać ciasto, następnie wlałam oliwę i wyrabiałam ok. 10 minut. Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoiło objętość na stolnicę wysypałam trochę mąki, przełożyłam ciasto, odgazowałam i rozwałkowałam dość cienko na prostokąt. Był bardzo długi i wąski. Masę serowo szpinakową rozsmarowałam cienko na całej powierzchni zostawiając około cm ciasta z po bokach ( na wierzch można jeszcze posypać tartym parmezanem).
Całość zrolowałam, i pocięłam na 4 cm kawałki. Przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam 30 minut w 180 stopniach C.
Podałam z sałatą z rukoli, suszonych pomidowrów i oliwkami.