Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naszła mnie ochota na smaki z dzieciństwa, drożdżówkę z trzema smakami - budyniem, makiem i dżemem. Jest bardzo konkretna, z dużą ilością dodatków. Smakuje wyśmienicie!
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 80
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 4485
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 53
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 80
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 4485
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 53
Składniki
Ciasto: Mleko podgrzewamy z masłem. Ma być lekko ciepłe, a masło powinno się całkowicie rozpuścić. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, drożdże i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut. Po tym czasie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta - resztą mąki i cukru, jajkiem, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż do uzyskania elastycznej masy. W razie potrzeby można dodać nieco mąki lub mleka. Misę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Kiedy ciasto rośnie, zabieramy się za dodatki. Masa makowa: Do gotującego się mleka dodajemy mak, cukier, masło i bakalie. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż masa będzie gęsta. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w 300 m mleka i z mniejszą ilością cukru. Powinien być gęsty. Jeśli w budyniu zrobiły wam się grudki, można przetrzeć go przez sitko.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 lub 6 części. Z każdej formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Formujemy wyższy rant. Na środku każdej bułki układamy budyń, masę makową i dżem. Ranty smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut. Powinny być zarumienione. Jemy po ostudzeniu ;)