Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wytrawne drożdżówki z pesto z niedźwiedziego czosnku, mięciuchne i pyszne. Proporcje na 6 sztuk.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 984
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2855
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 956
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1715
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14651
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 984
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2855
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 956
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1715
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14651
Składniki
W misie wymieszać suche składniki ciasta, dodać ciepłe mleko, jajko i oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Przygotować pesto. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, umieścić w pojemniku blendera. Dodać parmezan i orzeszki pinii. Zblendować, stopniowo dodając oliwę do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, krótko wyrobić. Rozwałkować prostokąt o wymiarach mniej więcej 25x35 cm, posmarować przygotowanym pesto. Ciasto złożyć trzykrotnie wzdłuż krótszego boku (składając z jednej strony do 2/3 długości i zakładając pozostałą 1/3 część ciasta na wierzch). Powstały w ten sposób płat pokroić na 6 pasków . Każdy pasek ciasta przekręcić dwukrotnie wokół własnej osi. Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułki posmarować rozmaconym jajkiem. Piec przez około 20 minut. Studzić na kratce.