Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wytrawne drożdżówki z pesto z niedźwiedziego czosnku, mięciuchne i pyszne. Proporcje na 6 sztuk.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2000
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 151
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2000
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 151
Składniki
W misie wymieszać suche składniki ciasta, dodać ciepłe mleko, jajko i oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Przygotować pesto. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, umieścić w pojemniku blendera. Dodać parmezan i orzeszki pinii. Zblendować, stopniowo dodając oliwę do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, krótko wyrobić. Rozwałkować prostokąt o wymiarach mniej więcej 25x35 cm, posmarować przygotowanym pesto. Ciasto złożyć trzykrotnie wzdłuż krótszego boku (składając z jednej strony do 2/3 długości i zakładając pozostałą 1/3 część ciasta na wierzch). Powstały w ten sposób płat pokroić na 6 pasków . Każdy pasek ciasta przekręcić dwukrotnie wokół własnej osi. Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułki posmarować rozmaconym jajkiem. Piec przez około 20 minut. Studzić na kratce.