Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-07-2021
Mój przepis na lekkie kotleciki z mielonego indyka bez dodatku jajek i bułki, za to z suszonymi pomidorami i cukinią do smaku, smaczne, soczyste, obtoczone w dobrej jakości oliwie i smażone na grillowej patelni, doskonały duet tworzą z młodymi ziemniaczkami i surówką z kapustki. Jest zdrowo, jest pysznie!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10405
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5995
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5316
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12848
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4594
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10405
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5995
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5316
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12848
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4594
Składniki
Fileta z indyka zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić w malakserze, osolić solą lub ewentualnie jarzynką do smaku, wlać dwie łyżki bardzo zimnej wody i wyrobić mięso. Cebulę i ząbek czosnku obrać, posiekać, cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę z czosnkiem, po 2-3 minutach dodać cukinię , całość poddusić 3 minuty, zestawić z ognia, całkiem wystudzić, dodać do masy mięsnej razem z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami oraz natką pietruszki, doprawić pieprzem do smaku , ponownie masę wyrobić, formować w zwilżonych dłoniach niewielkie kotleciki , posmarować dobrej jakości oliwą, może być ta z suszonych pomidorów bo jest aromatyczna. Patelnię grillową rozgrzać, Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony po kilka minut aż będą upieczone w środku.