Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Focaccia barese to znakomity wypiek typowy dla południowych Włoszech, Bari. Focaccię barese przygotowuje się na bazie mąki pszennej i semoliny z dodatkiem drożdży oraz gotowanych ziemniaków. Ten ostatni składnik może być zaskoczeniem, ale to dzięki niemu ciasto jest niesamowicie puszyste i miękkie. Jeśli wybieracie się do Bari, regionu Apulii, koniecznie musicie spróbować focaccii barese. Oczywiście każdy z lokalnych piekarzy ma swój własny patent na idealną focaccie, jednak to, co pozostaje niezmiennie to dodatki. Prawdziwa focaccia barese musi zawierać pomidorki san marzano oraz zielone oliwki. Czym się różni focaccia od pizzy? Zarówno pizzę, jak i focciacię przygotowuje się na bazie drożdżowych ciast, jednak pizza od razu po zrobieniu ląduje piecu, a focciacii pozwala się powoli wyrastać, przez co ciasto staje się grube i puszyste. Jakie dodatki do focacci? Foccacię klasycznie piecze się z pomidorkami i oliwkami, jednak można zaserwować ją również z mozzarellą i ulubionym pesto, z czosnkiem lub po prostu z samym rozmarynem. Tak naprawdę w przypadku doboru składników możesz wybrać, na co tylko masz ochotę.
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 203
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 53
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 360
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 38
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 203
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 53
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 360
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 38
Składniki
Pomidorki koktajlowe umyj i osusz. Przekrój na połówki.
W misce połącz mąkę krupczatkę i chlebową. Wkrusz drożdże, zalej letnią wodą i dodaj roztarte w rękach ugotowane ziemniaki.
Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Następnie dodaj sól i wyrabiaj jeszcze przez 5 minut.
Gładkie ciasto uformuj w kulkę i przełóż do foremki natłuszczonej oliwą. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto potroi swoją objętość, natłuszczonymi dłońmi obróć je spodem do góry i palcami zrób wgłębienia.
Połówki pomidorków oraz oliwki delikatnie powciskaj w ciasto. Całość obsyp oregano i polej dwiema łyżkami oliwy.
Focaccię barese piecz w 250 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut.