Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 13-04-2024
Fociaccia na chrupiącym cieście to rewelacyjne danie kuchni włoskiej które przygotujesz w kilka chwil. W przeciwieństwie do ciasta na pizzę ciasto na fociaccie robi się nieco dłużej ale wychodzi rewelacyjna. Dodałam do niego zioła włoskie, pomidorki koktajlowe oraz oliwki. Taka Fociaccia sprawdzi się na imprezach jako np. dodatek do sałatki lub też do samodzielnego chrupania.
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 201
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 955
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3098
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 286
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 201
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 955
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3098
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 286
Składniki
W dużej misce umieszczam drożdże oraz cukier. Dodaję odrobinę ciepłej wody i wszystko dokładnie mieszam. Po około 5 minutach dodaję mąkę, sól, oliwę z oliwek oraz pozostałą ciepłą wodę. Ciasto wyrabiam około 7 minut. Ciasto powinno być dość mocno klejące. Jeśli nie jest należy dodać jeszcze odrobinę wody. Ciasto najlepiej wyrabiać za pomocą szpatułki. Przykrywam ściereczką i odkładam na 30 minut w ciepłe miejsce. Po 30 minutach ciasto przekładam kilka razy za pomocą szpatułki i odstawiam na kolejne 30 minut. Po tym czasie ponownie ciasto przekładam i odstawiam do całkowitego wyrośnięcia najlepiej na godzinę. Piekarnik nagrzewam na 200 stopni. Przygotowuję prostokątne naczynie do zapiekania np. brytfannę i wykładam nią papier do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto przekładam na blachę. Ciasto powinno mieć pęcherzyki i być bardzo elastyczne. Gdy ciasto jest wyłożone za pomocą palców delikatnie robią wgłębienia i układam składniki: Pomidorki koktajlowe pokrojone na mniejsze kawałki oraz oliwki. Całość polewam z oliwą z oliwek i solidnie posypuję zielem włoskimi.Fociaccię piekę około 25 minut aż się ładnie zarumieni. Wychodzi niezwykle chrupiąca i bardzo smaczna. Polecam serdecznie.