Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 13-04-2024
Fociaccia na chrupiącym cieście to rewelacyjne danie kuchni włoskiej które przygotujesz w kilka chwil. W przeciwieństwie do ciasta na pizzę ciasto na fociaccie robi się nieco dłużej ale wychodzi rewelacyjna. Dodałam do niego zioła włoskie, pomidorki koktajlowe oraz oliwki. Taka Fociaccia sprawdzi się na imprezach jako np. dodatek do sałatki lub też do samodzielnego chrupania.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 510
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3561
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 1866
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30525
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 510
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3561
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 1866
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30525
Składniki
W dużej misce umieszczam drożdże oraz cukier. Dodaję odrobinę ciepłej wody i wszystko dokładnie mieszam. Po około 5 minutach dodaję mąkę, sól, oliwę z oliwek oraz pozostałą ciepłą wodę. Ciasto wyrabiam około 7 minut. Ciasto powinno być dość mocno klejące. Jeśli nie jest należy dodać jeszcze odrobinę wody. Ciasto najlepiej wyrabiać za pomocą szpatułki. Przykrywam ściereczką i odkładam na 30 minut w ciepłe miejsce. Po 30 minutach ciasto przekładam kilka razy za pomocą szpatułki i odstawiam na kolejne 30 minut. Po tym czasie ponownie ciasto przekładam i odstawiam do całkowitego wyrośnięcia najlepiej na godzinę. Piekarnik nagrzewam na 200 stopni. Przygotowuję prostokątne naczynie do zapiekania np. brytfannę i wykładam nią papier do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto przekładam na blachę. Ciasto powinno mieć pęcherzyki i być bardzo elastyczne. Gdy ciasto jest wyłożone za pomocą palców delikatnie robią wgłębienia i układam składniki: Pomidorki koktajlowe pokrojone na mniejsze kawałki oraz oliwki. Całość polewam z oliwą z oliwek i solidnie posypuję zielem włoskimi.Fociaccię piekę około 25 minut aż się ładnie zarumieni. Wychodzi niezwykle chrupiąca i bardzo smaczna. Polecam serdecznie.