Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Irlandzki chleb sodowy to tradycyjne pieczywo, które przygotować można na wiele sposobów – na słono lub na słodko, z dodatkiem płatków owsianych, bakalii albo ulubionych ziół. Według klasycznego przepisu chleb składa się tylko z 4 składników. Ewentualnie można użyć do jego wypieku dwóch rodzajów mąki, np. pół na pół mąkę białą i mąkę pełnoziarnistą. Taki 4-składnikowy chleb zachwyca prostotą i szybkością przygotowania (czego nie można powiedzieć o rodzimych chlebach na drożdżach czy na zakwasie), a jednocześnie oryginalnym smakiem, który komponuje się praktycznie z każdym rodzajem dodatków.
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 109
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 128
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 305
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 109
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 128
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 305
Składniki
Przesiej do miski mąkę, sodę i sól. Wymieszaj sypkie składniki łopatką. Zrób w nich dołek i wlej do niego większość maślanki. Zagnieć składniki ręcznie na jednolite ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewaj stopniowo resztę maślanki. Ciasto powinno być zwarte, ale niezbyt gęste.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Na oprószonej mąką stolnicy uformuj z ciasta okrągły bochenek. Ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób na wierzchu bochenka nacięcie w kształcie krzyża. Wstaw blachę do piekarnika. Piecz przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze przez około pół godziny.
Gotowy chleb wystudź na kratce (jeśli ma mieć chrupiącą skórkę) lub owinięty bawełnianą ściereczką (jeśli skórka ma być miękka).