Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1138
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1315
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 563
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1138
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1315
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 563
Składniki
Jabłka obieramy , kroimy na ćwiartki , usuwamy nasiona i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny , mieszamy z cukrem. Odstawiamy co najmniej na 1 godz. Rodzynki zalewamy rumem. Po 20 min mieszamy z całymi orzechami laskowymi , przyprawą korzenną , kakao , proszek do pieczenia i mąką. Drewnianą łyżką łączymy masę z jabłkami . Przekładamy do dobrze natłuszczonej i posypanej mąką keksowej o pojemności ok. 1 litra. Pieczemy 1 godz. 20 min w temp. 190 stopni C. Po 50 min przykrywamy folią aluminiową. Studzimy 20 min w formie , wyjmujemy i studzimy 20 min całkowicie na kratce.