Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie rogaliki to bardzo fajna forma deseru, który można wziąć na szybko w rękę i zjeść w domu, na spacerze czy w pracy. Rogaliki można nadziewać dżemem, budyniem, serem, czekoladą, prażonymi jabłkami czy świeżymi owocami. Za każdym razem można więc uzyskać inny efekt smakowy. Takie rogaliki też bardzo ładnie wyglądają na stole. Ja dziś zrobiłam moje rogaliki z dżemem rabarbarowym domowej roboty.
Mąkę wsypałam do większej miski. Dodałam szczyptę soli, cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodałam żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać do innych wypieków), pokrojone na plasterki zimne masło, pokrojony na kawałki smalec i śmietanę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam trójkąty o boku długości kilkunastu centymetrów. U podstawy każdego trójkąta nakładałam po około łyżeczce dżemu i zwijałam trójkąty w rogaliki. Uformowane rogaliki przekładałam na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu rogaliki przełożyłam na metalową kratkę i wystudziłam. Przed podaniem oprószyłam rogaliki cukrem pudrem.
Przepis dnia
Przepis na pysznie kruche rogaliki z 3 składników.
Odsłon: 69147
Na idealny lekki podwieczorek polecają się kruche rogaliki :) Przygotowane z...
Odsłon: 6559
Plastry z szynki wieprzowej przyprawione solą i pieprzem, usmażone, podane z...
Odsłon: 34
Pyszny orzeźwiający deser z galaretek w formie tortu bez pieczenia idealny n...
Odsłon: 46
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 151
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 153
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 107
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 133
Plastry z szynki wieprzowej przyprawione solą i pieprzem, usmażone, podane z...
Odsłon: 34
Pyszny orzeźwiający deser z galaretek w formie tortu bez pieczenia idealny n...
Odsłon: 46
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 151
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 153
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 107
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 133
Składniki
Mąkę wsypałam do większej miski. Dodałam szczyptę soli, cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodałam żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać do innych wypieków), pokrojone na plasterki zimne masło, pokrojony na kawałki smalec i śmietanę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam trójkąty o boku długości kilkunastu centymetrów. U podstawy każdego trójkąta nakładałam po około łyżeczce dżemu i zwijałam trójkąty w rogaliki. Uformowane rogaliki przekładałam na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu rogaliki przełożyłam na metalową kratkę i wystudziłam. Przed podaniem oprószyłam rogaliki cukrem pudrem.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Pieczywo
Chleb tygrysi
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 2184
Chleb portugalski
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jedn...
Odsłon: 1077