Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i kruchutkie rogaliki pełne nadzienia
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 94
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31249
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 94
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31249
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
Sypkie składniki wymieszaj w misce Dodaj miękkie masło i rozetrzyj do uzyskania kruszonki Dodaj żółtko i śmietanę, wyrób gładkie i jednolite ciasto Podziel ciasto na pięć równych części, spłaszcz formując z każdej okrągły placek, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 60 min Stolnicę lub blat posyp obficie mąką, każdy schłodzony kawałek ciasta rozwałkuj na koło o średnicy ok. 20 cm
Podziel koło na osiem trójkątów U podstawy każdego trójkąta nałóż małą łyżeczkę nadzienia Przykryj nadzienie ciastem i sklej brzegi wokół niego (zobacz film) Zwiń rogalik zawijając rożki do środka Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem kryształem Piecz w 180°C przez ok. 12 min