Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i kruchutkie rogaliki pełne nadzienia
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Składniki
Sypkie składniki wymieszaj w misce Dodaj miękkie masło i rozetrzyj do uzyskania kruszonki Dodaj żółtko i śmietanę, wyrób gładkie i jednolite ciasto Podziel ciasto na pięć równych części, spłaszcz formując z każdej okrągły placek, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 60 min Stolnicę lub blat posyp obficie mąką, każdy schłodzony kawałek ciasta rozwałkuj na koło o średnicy ok. 20 cm
Podziel koło na osiem trójkątów U podstawy każdego trójkąta nałóż małą łyżeczkę nadzienia Przykryj nadzienie ciastem i sklej brzegi wokół niego (zobacz film) Zwiń rogalik zawijając rożki do środka Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem kryształem Piecz w 180°C przez ok. 12 min