Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne śniadanie lub kolację. Do tego tylko kubek mleka lub domowy dżem i nic więcej nam nie trzeba :) Te bułeczki choć drożdżowe przygotowuje się bardzo szybko – zwłaszcza jeśli nasz robot kuchenny potrafi wyrabiać ciasto :) Jedyne co trzeba, to trochę czasu by ciasto wyrosło.
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 83
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 165
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 148
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 7521
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 83
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 165
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 148
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 7521
Składniki
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka, wlewamy 125 ml ciepłego mleka. Mieszamy i zostawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia. Następnie wlewamy roztopione masło, wsypujemy przesianą mąkę, resztę mleka i sól. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (1-1,5 godz.). Formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z przepisu wychodzi 8 bułeczek (oczywiście zależy od ich wielkości).